Anatomie japonského hoblíku Kanna

 

japonsky_hoblik_kanna_casti_regals_cz_72dpi_920x450px_uvodni_fotka

V dnešním článku si ukážeme a popíšeme jednotlivé části japonského hoblíku Kanna. Je dobré vědět, s čím pracujeme, jak se jednotlivé části hoblíku nazývají a k čemu slouží. Snadněji tak člověk pochopí nastavování a práci s japonským hoblíkem. Nastavení vypadá zdánlivě složitě, ale nenechte se odradit, jakmile to dostanete takříkajíc do ruky, práce s kovaným japonským hoblíkem bude jedna radost a hobliny, které s ním pak vytvoříte budou skoro průhledné a co víc, povrch opracovaný takovým hoblíkem má jedinečný vzhled a odolnost třeba vůči tekoucí vodě.

kanna_japonsky_hoblik_symbol

Na obrázku níže si můžete prohlédnout základní japonský hoblík s klopnou a jeho části v originálním japonském pojmenování. Dále si povíme, jakou funkci jednotlivé části plní. Jakmile si pročtete jednotlivé funkce, budete intuitivně vědět, jak s hoblíkem zacházet. V Japonské kultuře není nic jen tak a už vůbec ne náhodou. Každá část hoblíku prostě má svůj účel. Pojďme se ně nyní podívat.

Kompletní nabídka japonských hoblíků

 

japonsky_hoblik_kanna_casti_regals_cz_72dpi_920x625px_copyright_001

 

K čemu jednotlivé části slouží?

ATAMA - čelo, okraj čepele připravený pro absorbování úderů dřevěnou paličkou Genno.

DAIJIRI - zadní čelo hoblíku, ano, je zadní, i když je na fotce vepředu.

KANNA-MI - tělo čepele, želízko, které odřezává hoblinu.

KATA - oblouk v horní části čepele, do kterého tlačíte dlaní při usazování želízka do těla hoblíku.

KO - zadní strana čepele přímo leží v drážce, je tvořeno měkkou ocelí.

MIMI - růžky, uši čepele je část, která se odbrušuje na šířku drážky v plazu.

OMOTE - horní část čepele, kde zpravidla naleznete podpis výrobce.

OMOTE-NAJIMI - horní část ústí těla hoblíku.

TAITO - přední čelo hoblíku, které je připraveno na údery dřevěné paličky Kizuchi či kladívka Genno.

URAGANE - klopna, která sedí přesně na čepeli a mechanicky pomáhá vytvořit čistý řez.

URAGANE-DOME - přítlačná tyčka, která tlačí na klopnu a drží ji pevně na svém místě.

URASUKI - prohlubeň zadní strany čepele, která má svůj účel při broušení, kdy se v ní hromadí odbroušený materiál.

UWABA - vrchní část hoblíku, za kterou hoblík při práci držíme.



Zajímá vás, jak se s japonským hoblíkem Kanna pracuje? Jestli ano, pak se určitě podívejte i na několik dalších článků o tomto skvělém truhlářském nástroji, nebo si přečtěte detailní popis vlastností jednotlivých hoblíků na našem e-shopu. Snadno podle nich získáte představu, jaký z nich je pro vaše projekty ten pravý. Pokud bychom však mohli něco doporučit, pak by to určitě byly ručně kované hoblíky z japonské uhlíkové oceli Yasuki, jejichž kalené ostří vydrží perfektně nabroušené velmi dlouhou dobu.

.
.
.

Kompletní nabídka japonských hoblíků


Další články o japonském nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Japonský hoblík Kanna - 5 chyb, kterým se vyhnout

Ura aneb proč mají japonské nástroje na zadní straně prohlubeň?


 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska