Kované nářadí - proč investovat do japonských dlát, pilek a hoblíků?

japonske_kovane_naradi_regals_1

Určitě jste někdy od někoho slyšeli, že to není nářadím, ale rukama? Nebo že dělám s tím, co mám? Mezi laickou i odbornou veřejností často převládá názor, že když jde o řemeslnou práci, kvalita nástrojů či jiného vybavení, je zcela druhořadá a buď to prostě udělat umíte, nebo ne. Osobně myslím, že zcela souhlasit může jen někdo, kdo dobré nářadí vlastně nikdy nevyzkoušel.

kaji_symbol_kovar_blacksmith_regals_cz

Hned z počátku je třeba si přiznat, že pokud řemeslo umíte, pravděpodobně až na extrémní případy dokážete danou práci zvládnout i s mizerným nebo nedostatečným vybavením. Je ale potřeba si taky přiznat to, že i když to umíte, často bude výsledek výrazně horší, než by mohl být, kdyby vaše nářadí bylo dostatečně kvalitní a fungovalo tak, jak má. Kvalitním nářadím šetříte čas, námahu i peníze, jak se dozvíte v textu níže.

japonske_kovane_naradi_regals_2proces broušení těla a krku japonského dláta Nomi v dílně mistra Ioroi

Mnohem horší ale je, když se řemeslo teprve učíte, nebo jste ještě nedosáhli takové úrovně zručnosti, kterou jste si vytyčili. Pak to díky špatně fungujícímu vybavení může skončit tak, že to prostě nezvládnete a řeknete si, že to není pro vás, i když to nemusí být vůbec rukama, ale právě tím nekvalitním nářadím. Budeme se opakovat, ale jak praví japonští mistři kováři: jedna polovina kvalitně odvedené práce je dobré a kvalitní nářadí a tou druhou půlkou jste vy sami. Tohle pořekadlo je stovky let staré a jeho moudrost prověřily celé generace řemeslníků. Takže pokud se řemeslo ještě učíte, pak se to s nekvalitním nářadím nemusíte ani zvládnout naučit. Co kdybyste dali špičkovému závodníkovi dětské šlapací autíčko. Přišlo by vám divné, že nevyhraje? A když to samé auto necháte řídit žáka v autoškole? A přesto, když jde o pily, dláta a hoblíky, děláme sami sobě právě tohle. Až příliš často používáme k práci něco, co má sice obdobný tvar a podobné materiály, ale tak nějak to postrádá některé funkční vlastnosti kvalitního nástroje.

japonske_kovane_naradi_fotky_1_v2

.
.
.

Kompletní nabídka japonských dlát 



Výjimečnost japonských kovaných nástrojů

Proč jsou tedy ručně kované nástroje z Japonska tak výjimečné? V první řadě díky technologii výroby, která kombinuje tělo z měkkého nezakalitelného železa s plátkem řezné oceli. Ta může být díky téhle podpoře mnohem tvrdší než u nástroje, který je z jednoho kusu kalené oceli. Dalším důvodem je, že japonští kováři po mnoho generací produkovali nástroje pro čistě profesionální trh s obrovskými nároky na kvalitu. Řemeslníci požadovali hoblíky, dláta a pily, které bude možné naostřit na vysokou ostrost a které dlouho ostré vydrží. Požadavky na extrémní ostrost do jisté míry vychází i na používání měkkých dřev, která vyžadují pro čistý řez opravdu nadprůměrně ostré nástroje. Uspět v tomto konkurenčním prostředí dokázali jen ti nejlepší a dál předávali své zkušenosti svým synům nebo tovaryšům po mnoho generací. Po zákazu veřejného nošení mečů na počátku období Meiji navíc museli změnit povolání někteří mečíři, kteří přinesli do výroby nástrojů další vylepšení. Nástroje dostupné dnes tedy snoubí mnohogenerační zkušenosti ručního zpracování ocelí s moderními znalostmi metalurgie, které se kováři v neustálé snaze o další zlepšení rádi naučili. Dnešní kováři tedy dokážou ovlivňovat různé požadované vlastnosti nástroje a maximálně využívat potenciálu různých ocelí. Zkušení uživatelé často preferují nástroje od jednoho konkrétního kováře, protože právě jejich jedinečný charakter jim nejvíc vyhovuje.

japonske_kovane_naradi_regals_3
broušení bloku laminované oceli pro japonská dláta Nomi a hoblíky Kanna v dílně Tsunesaburo

Pokud je práce se dřevem vaše hobby, máte omezené množství času, které jí můžete věnovat. A k tomu chcete vyrobit něco užitečného a jistě i pěkného domů a udělat radost sobě i ostatním. Pokud si kvalitní kované dláto nebo hoblík prostě nemůžete dovolit, je to něco jiného. Jenže když si nekoupíte ručně kované dláto z bílé oceli jen proto, že máte pocit, že vysoce přesahuje váš potenciál a že ho, jak často slýcháme, nevyužijete, pak se prostě okrádáte o čas a prožitky, které práce s takovým nářadím přináší. Opravdu nevyužijete dláto, které se snadno ostří a pak vydrží ostré celý den? Ostré nástroje vám pomohou méně chybovat. Nemusíte na ně tlačit a tak méně často něco odštípnete nebo ulomíte, případně se vám nástroj nesmekne někam, kam nechcete. 

japonske_kovane_naradi_fotky_2

Pokud jste profesionál a při své práci používáte ruční nástroje, dobré nástroje vám umožní odvádět kvalitnější práci rychleji. A pokud vás to po letech už tolik nebaví a třeba vás něco bolí, skoro vždycky přinesou novou radost a dost možná i úlevu, protože nebudete ostřit mnohokrát za den a nejspíš nebudete potřebovat tolik síly. Nepotřebujete na to úplnou špičku. Na japonském trhu s ručně kovaným nářadím jsou laťky opravdu vysoko a pokud vám jde o čistou funkčnost a nikoliv o vzhled, střední cenová kategorie udělá vynikající službu.

kovane_naradi_proc_investovat_do_japonskych_dlat_pilek_a_hobliku_920x450px_008ultra-tenká hoblina - přesně taková, jaká má být

.
.
.

Kompletní nabídka japonských hoblíků 



Zdánlivě vyšší cena japonského truhlářského nářadí

Dobrá, ale co ta cena? Ano, ručně kované nástroje z uhlíkové oceli stojí několikanásobně víc než průmyslové produkty. Vezmeme-li ale v úvahu, že japonské nástroje běžně fungují dvě nebo dokonce tři generace, pak to není mnoho. Vysoce kvalitní ručně kované dláto od skvělého kováře může stát i 5 000 Kč, ale budete mít úžasný nástroj, který vydrží špičkově pracovat několik desítek let. Náklady na jeho pořízení se tak rozplynou do pár stovek korun ročně. Pokud jako profesionál nebo amatér začnete s těmihle nástroji žít, pochopíte, že vzhledem k hodnotě a uspokojení, které vám přinesou, jsou vlastně nepochopitelně levné.

japonske_kovane_naradi_fotky_3

.
.
.

Kompletní nabídka japonských pilek


Další články o japonském nářadí

Klopna japonského hoblíku - příprava k práci a použití

Příprava čepele japonského hoblíku k použití

Anatomie japonského hoblíku Kanna

Genno - japonská kladiva

Japonské brusné kameny aneb není šutr jako šutr

Všechny články


 

Článek pro vás připravil tým
regals_cz_logo
specialista na unikátní nářadí nejen z Japonska